Power BI

WeReportIT maakt gebruik van Microsoft Power BI. Dit is een moderne laagdrempelige business intelligence oplossing om ondersteuning te bieden in de analyse en interactieve visualisatie van uw bedrijfsdata.

Samengevat brengt Microsoft ten aanzien van Power BI een onderverdeling aan in:

– Power BI Desktop: creëer zelf verbazingwekkende rapportages
– Power BI Mobile:  benader actuele informatie altijd en overal;
– Power BI Service (Pro): publiceer rapporten veilig en up-to-date binnen uw organisatie.

Power BI Desktop is gratis bij Microsoft te downloaden en ongelimiteerd in gebruik en functionaliteiten. Voor Power BI Mobile geldt hetzelfde en is te verkrijgen voor zowel de platformen Windows, iOS en Android. Power BI Service is na aanmelding bij Microsoft vrij verkrijgbaar en te gebruiken voor een enkele gebruiker. Om uw rapporten daadwerkelijk met anderen te delen is de betaalversie (Power BI Pro) per gebruiker nodig. Het aanschaffen van de betaalversie kan middels een uitbreiding binnen uw bestaande Office 365 abonnement.

Databronnen

Power BI biedt een grote en toenemende variëteit aan te koppelen databronnen. Momenteel zijn dit er maar liefst meer dan 50! Een aantal hiervan zijn: Excel, Text, Access Databases, SharePoint Databases, SQL Server Databases, Oracle Databases, SalesForce, Microsoft Exchange, Active Directory, Microsoft Azure Databases. Het is zelfs mogelijk om rechtstreeks te koppelen aan het Web of bijvoorbeeld Facebook.

Data

Data komt voort uit vele bronnen en bestaat in vele vormen en maten met soms eveneens verschillende kwaliteitsniveaus. Power BI biedt een ruime ingebouwde toolset om data indien nodig te vormen, opschonen en samen te voegen.

Data Analytics eXpression (DAX)

Power BI is uitermate geschikt om eindgebruikers zelf fantastische visuele rapportages te bieden of zelf te laten maken met kant-en-klare data vanuit rekenregels die reeds zijn vastgelegd in andere systemen. Echter lang niet alle organisaties beschikken over zogenoemde intelligente gegevenskubussen die onder andere in dit soort rekenregels kunnen voorzien.

Dit is ook absoluut niet noodzakelijk, omdat Power BI beschikt over Data Analytics eXpression (DAX). Dit is feitelijk het brein van Power BI. DAX is een overzichtelijke taal waarmee het mogelijk is om uiteenlopende formules te schrijven om rapportages als maar verder uit te breiden in diepgang en reikwijdte. Een aanzienlijk deel van de standaard DAX formules zal in opzet een positieve mate van herkenning geven bij de gemiddelde tot gevorderde Excelgebruiker. Mede dit aspect maakt Power BI volgens ons laagdrempelig in het gebruik.

DAX is bijzonder krachtig en het combineren van meerdere complexere expressies kan leiden tot nieuwe inzichten in uw data. WeReportIT doet dit graag voor u.

Good old Excel…

Het maken van overzichten en rapportages kan natuurlijk al vele jaren in Excel. Het analyseren van grotere hoeveelheden data in Excel is vervolgens voortgekomen uit de mogelijkheden om draaitabellen (Pivots) toe te passen. Vanaf Excel 2010 zijn de toepassingen Power Pivot (data modelling), met de onderdelen Power Query (data shaping) en PowerView als add-ins beschikbaar gekomen. Hierdoor werd het mogelijk om gegevensmodellen samen te stellen. Het brein hierachter was eveneens al het eerder genoemde DAX, wat sindsdien wordt doorontwikkeld. Power BI is sinds medio 2015 als volwaardige business intelligence oplossing beschikbaar gekomen.

Op de over ons pagina vertellen wij graag meer over onze ervaring. Meer informatie over Power BI

Voor een volledige uiteenzetting van Power BI en de mogelijkheden verwijzen wij u graag naar: powerbi.microsoft.com